Vi hör av oss

2018 kom jag ut med min debutbok ”Vi hör av oss” på Bokförlaget Atlas, en novellsamling där varje novell är en anställningsintervju.

SR P1 Kulturnytt anser att jag har en ”genomskådande blick på mänskligt beteende” och tycker att det är ”rasande skickligt gjort” och ”så träffsäkert att man rodnar”.

Arbetarbladet skriver att ”Jacob Sundberg har ett underbart sinne för genanta belägenheter till följd av människors bristande självinsikt eller deras fåfänga” och att boken innehåller ”mycket välsnickrade noveller med klart obehaglig stämning, ofta med en snygg saltomortal på slutet.”

Göteborgsposten tycker att ”de flesta av novellerna och driften med arbetslivsjargongen är för enahanda och förutsägbar för att göra något egentligt intryck”. Däremot skrattade recensenten åt den sista novellen ”Smittar som ebola”.

Samma novell anses däremot av Mittmedias recensent (Nerikes Allehanda med flera) vara den sämsta, men rubricerar recensionen ”Anställningsintervjuerna från helvetet”, vilket känns lämpligt och småkul.

Jönköpingsposten, å sin sida, anser att flera av novellerna är ”roliga på ett lätt skruvat vis” men bedömer den som en ”ojämn samling noveller”, även om en av novellerna beröms för ”filosofisk kvalitet”.

Expressen jämförde novellerna med Monty Python, vilka recensenten tydligen inte uppskattar.

Dagens Nyheter skriver: “Sundberg vill gärna vara rolig, det är fint, dock hade det underlättat om vitsen inte förklarats så utförligt i förväg. Stilen är lättläst och varierad. Ibland med ett träffande bildspråk…”

Blekinge Läns Tidning skriver att “det är humor av den där sorten som får en att vilja skruva sig på stolen, kanske rentav vilja försvinna genom jorden”, och att “Jacob Sundbergs grepp är både roligt och fruktbart”.

Fria tidningen skriver: “Sundberg är skicklig på att gräva där det gör ont och skildrar träffsäkert vår tids besatthet vid karriärism och personlig utveckling.”

Svenska Dagbladet kallar den för “en ovanligt rolig novellsamling” och skriver: “Genom väl avvägda dialoger, rappt språk och märkliga konflikter får novellerna i ‘Vi hör av oss’ liv och nerv.”

Fler medieinslag om boken

20180115 Intervju: Smålands Dagblad

20180122 Intervju: SVT Kulturnyheterna 

20180125 Intervju: Tidningen Karriär

20180213 Intervju: Dagen

20180222 Mellan raderna (podcast om läsning)

20180224 Intervju: Lundströms Bokradio, P1

20180306 Intervju: PP3 i SR P3 (ca 1 h 7 min in i klippet)

20180310 Intervju: Smålands Litteraturpodd (Jönköpingsposten)

20180328 Krönika av Daniel Mathisen: Dagens Arbete

20180329 Intervju: Shortcut.se

%d bloggare gillar detta: