Smartphones och Härskarringen

Smartphones och härskarringen

En text om smartphones, på sätt och vis – och en något drastisk jämförelse.

Du har säkert läst den, eller åtminstone sett filmerna. Då minns du att det i Sagan om ringen finns en viss ring som har speciella kvaliteter. Dess makt är enorm och den är åtrådd av många (kanske det minsta man kan begära av ett föremål som tagit plats i självaste boktiteln).

Härskarringen, kallas den. Ringens inskription, som framträder endast i eld, är en text skriven på Mordors svarta språk: En ring att styra dem, en ring att se dem, en ring att fånga dem och till mörkret ge dem.

Elden, som är en renande kraft, visar alltså ringens dolda motiv, vilket är att kontrollera dess ägare och föra dem in i mörkret.

En ring använder man i stort sett jämt. När man tar av sig den känns det tomt; den blir en del av en. Jag har hört gifta människor skämtsamt säga att de är ringmärkta, vilket på sätt och vis är helt sant – ringen visar att man tillhör någon annan.

Nå. Frodo, vars uppdrag är att förstöra ringen, bär den inte på sitt finger men har med sig den. Ringen kallar oavlåtligt på honom att nyttja den och ibland faller han för frestelsen. När han gör det blir han osynlig för sin omgivning och får därmed förmågan att uträtta saker som han inte hade kunnat drömma om att göra utan den. Ringen ger en viss makt åt användaren, men den som verkligen gynnas är dess tillverkare, Sauron, som ser varje rörelse Frodo gör. Han vet i realtid var Frodo befinner sig, hur han känner sig – han verkar närmast kunna skåda in i Frodos själ. Samtidigt tröttar ringen ut Frodo, den har en mörk inverkan på honom och förändrar gradvis hans personlighet till det sämre. Det är inte Frodo som använder ringen, det är ringen som använder Frodo – den är tillverkad med syftet att styra användarens vilja.

Gollum är det tragiska exemplet på vad som händer när man bär ringen under lång tid. Han har haft den i 500 år och ser ingen annan mening i tillvaron än att åter få ha ringen, se på den, bära den. My precious. Allt annat måste stå tillbaka för ringen: för den har han dödat, och han vandrar rastlöst över jorden, denna ömkliga varelse som inte längre liknar den människa han en gång var. Han tänker bara på två saker: ringen och … Gollum.

När Boromir föreslår att man bör använda ringen mot Sauron, säger Aragorn:
Du kan inte hantera den, det kan ingen. Ringen lyder endast Sauron, den har ingen annan mästare.

En ring att styra dem, en ring att se dem, en ring att fånga dem och till mörkret ge dem.

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på whatsapp
WhatsApp

Förunderlig nåd

En motvillig helbrägdagörare. En bruksort på nedåtgående. En annorlunda pilgrimsfärd från Bosnien till Bergslagen – och ett litet hotell i skogen.

LÄS MER

Relaterade inlägg