Så vet du om din son är tysk

Så vet du om din son är tysk

Du kanske har haft det på känn ett tag, för han är inte som de andra pojkarna. Du har försökt stimulera hans grabbighet, köpt leksakspistoler och svärd, du har brottat ner honom på skoj men responsen är alltid sval. Istället städar han upp din röriga verktygslåda och sorterar ditt bibliotek i färgordning, i alfabetisk ordning, kronologisk ordning, om och om igen – han blir aldrig färdig. När de andra pojkarna leker med bilar, anordnar han marscher genom kvarteret. 

För många föräldrar kommer det som en chock när pojken en dag tar dem åt sidan och säger som det är: mamma, pappa, jag tror att jag är tysk. 

Här listar jag tre tecken du bör vara uppmärksam på, vilka alla kan signalera att just din son är tysk. Kom ihåg att dessa kriterier bara är indikationer – endast din son kan bestämma om han definierar sig som tysk eller inte. 

 

1

Rigida mönster

Barn med tysk uppvisar nästan alltid en fixering vid invanda mönster; alla förändringar ses som yttre hot och kan leda till våldsamma utbrott. Ironi är svårt att greppa, vilket har att göra med att uttryck och påståenden alltid tolkas bokstavligt. Detta leder ofta till att omgivningen drar slutsatsen att barnet saknar humor helt och hållet, men det stämmer inte. Människor som lider av tysk skrattar gärna åt tokiga händelser, som när andra inte är punktliga.

2

Specialintressen

Människor med tysk är intelligenta och brukar kanalisera all sin energi genom ett specialområde. Många gånger rör sig intresset i riktning mot barock musikkomposition med en särskild tonvikt vid cembalo. 

 

3

Territoriella anspråk

Det som med andra barn kan tyckas så självklart, som rumsindelning, blir inte sällan komplicerat med tyskbarn. Kanske har ni tilldelat er son ett sovrum men finner att hans territorium från en dag till en annan har expanderat. Plötsligt har han annekterat delar av badrummet, som han med bestämdhet hävdar alltid har varit hans. I föreliggande fall är det viktigt att inte bemöta beteendet med eftergifter, utan att bjuda omedelbart motstånd för att expansionen inte ska fortsätta. 

Dela dessa tips!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Fler tips

Andra blogginlägg

Julen är problematisk

Julen är problematisk Julen närmar sig. Tyvärr. Man behöver inte titta speciellt länge på själva interiören i ett hushåll där julen firas för att konstatera

Läs mer »