Så gräddar du chockvåfflan

Så gräddar du chockvåfflan

När du summerar ditt liv och börjar ana slutet är det naturligt att fundera över ditt eftermäle. Vilka spår lämnar du efter dig? Vad har du uträttat? Få saker är så imponerande som den styvt gräddade chockvåfflan. Får du till den kan du räkna med att du kommer att bli bevarad i ljust minne. Chockvåfflan täcker upp för misstag och imponerar på ett sätt som svårligen kan överträffas. Det är emellertid en avancerad konst, varför de allra flesta som försöker misslyckas. Här följer tre knep som kan hjälpa dig att lyckas med chockvåfflan.

1

Smeten

Smetens ingredienser bör harmoniera med varandra, inte endast i volym utan även i textur, kvalitet och klang. Du får inte använda elvisp (chockvåfflan är ett hantverk) så nyttja en grov ballongvisp och arbeta motsols, offensivt men i otakt som en iller med arytmi. Använd klackskor för att visa processen tillbörlig vördnad.

2

Järnet

Det finns lika många järn som det finns våfflor, brukar det sägas. Det är inte sant. Ska du åstadkomma en stadig chockvåffla måste du använda ett kolstål som du värmer långsamt. Det ska kännas som att currykryssen drar ihop sig och springer åttor mellan köksstolarna.

3

Serveringen

Sylt och grädde, tänker du, och det stämmer. Men hur? Egentligen är tillbehörens härkomst av underordnad betydelse – det centrala är hur du låter dem smyga sig på själva våfflan. Låt dem komma till dig, tvinga dig inte på dem. Använd inte sked eller andra redskap, låt grädden och sylten förenas i en frivillig flykt utan att för den skull uppgå i varandra. Ha respekt för dem så kommer de att respektera dig. Ibland kan det dröja veckor eller månader, ibland år. Huvudsaken är att lita på processen.

Dela dessa tips!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Fler tips

Andra blogginlägg

Tankar om vintertid

Tankar om vintertid Inatt tjänar vi en timme, när sommartid går över till vintertid. Det är en gång per år som dygnet har tjugofem timmar,

Läs mer »